femte barnesykdom – emneoversikt

Femte barnesykdom er en svært vanlig barndom sykdom. Voksne kan få det også. Det er noen ganger kalt fiket-cheek sykdom på grunn av utslett som noen mennesker får i ansiktet. Du spre sykdom ved hoste og nysing.

Femte barnesykdom er forårsaket av et virus som kalles humant parvovirus B19. (Bare mennesker kan fange og spre femte barnesykdom. Selv om det er andre parvovirus som infiserer dyr, kan du ikke ta disse fra kjæledyret ditt eller noe annet dyr.)

Som regel kan man spre femte barnesykdom bare mens de har influensa-lignende symptomer, og før de får et utslett. Vanligvis, etter når utslett vises, kan du ikke lenger spre sykdommen til noen andre. Noen mennesker, for eksempel de som har svakt immunforsvar eller blodsykdommer, kan være i stand til å spre sykdom i lengre tid.

Symptomer vanligvis vises 2 til 3 uker etter eksponering for viruset. Tidlige symptomer ligner på influensa – rennende nese, sår hals, hodepine -og kan være så mild at du ikke legger merke til dem.

Utslettet kommer noen dager senere, først i ansiktet og senere over resten av kroppen. Det kan være kløende. Utslettet forsvinner vanligvis i løpet av 5 dager. For et par uker, kan utslett komme tilbake når du er ute i solen, blir for varmt, eller er under stress. Dette betyr ikke at sykdommen er verre.

Noen får også smerter i leddene. Dette kan vare i flere uker eller måneder.

Ikke alle mennesker med femte barnesykdom får utslett eller føler deg syk.

Legen din kan diagnostisere femte barnesykdom ved å gjøre en fysisk eksamen og stiller spørsmål om din medisinske historie. Sykdommen er lettere å diagnostisere hvis du har utslett.

Testene er vanligvis ikke nødvendig, men de kan gjøres i enkelte tilfeller for å bekrefte at man har femte sykdom.