fiber og fordøyelsesproblemer

 arkiver innhold etter 2 år for å sikre våre lesere kan lett finne den mest betimelig innhold; For å finne den mest oppdaterte informasjonen, vennligst skriv emnet du er interessert i vår søkeboks.

Lider av diaré? Konvensjonell visdom sier velge mat med høyt fiber. Forstoppelse? Spis en høy-fiber diett, eksperter foreslår.

Når du tar en sitz bad, sitter du i varmt vann for å lindre smerter i bunnen eller rundt private deler; Legen din kan foreslå en hvis du har hemoroider, en anal fissure, eller hvis du bare har hatt en baby. Du kan enkelt tegne en i ditt eget badekar; Ordet sitz kommer fra det tyske ordet “sitzen”, som betyr “å sitte.”

“En del av svaret er at fiber hjelper normal transitt tid, eller hastigheten som mat beveger seg gjennom fordøyelseskanalen,” sier Joanne L. Slavin, PhD, RD, professor i matvitenskap og ernæring ved Universitetet i Minnesota.

Forstoppelse skjer når maten beveger seg for sakte gjennom tykktarmen, som ofte resulterer i hard avføring som er vanskelig å passere. Å spise fiberrik mat bidrar til å flytte innholdet i tykktarmen sammen raskere. Fiber absorberer også vann, nedtoningen avføring slik at de passerer lettere.

Diaré oppstår når ufordøyd mat beveger seg for fort, før tarmen kan absorbere vann, noe som resulterer i løs avføring. Fiberens evne til å absorbere vann bidrar til å gjøre avføring mer solid. Og ved å bremse transit tid, gir fiber tykktarmen en sjanse til å absorbere mer vann. Fiber bidrar også bulk opp innholdet i tykktarmen, innbinding ufordøyelig mat sammen.

“Etter å ha noe igjen på slutten av fordøyelse og absorbsjon viser seg å være nødvendig for å danne en normal avføring”, sier Slavin, en ledende ekspert på fiber og fordøyelse.

Fiber er den ufordøyelige delen av karbohydrater finnes hovedsakelig i planter. Nyere forskning viser at det finnes mange former for fiber, hver med en unik effekt på ernæring og helse. To viktige kategorier er løselig og uløselig fiber.

Løselig fiber delvis oppløses i vann, noe som skaper en gel-lignende stoff som bidrar til å senke kolesterolet. Kilder til løselig fiber inneholder havre, bygg, rug, tørkede bønner, appelsiner og epler.

Uløselig fiber er fortsatt mer intakt når den passerer gjennom fordøyelsessystemet. Det gjør uløselig fiber spesielt nyttig for å hindre eller lettelser forstoppelse. Uløselig fiber kan også hjelpe til med vekttap, ved å gjøre måltider virker mer mettende uten å legge kalorier. Kilder til uløselig fiber inneholder hvete, brun ris, selleri, gulrøtter, nøtter og frø.

Matvarer kan inneholde både løselig og uløselig fiber.

Fiber kan også skilles ut fra dens kilde. Forskning tyder på at kornfibre har en kant i å hjelpe fordøyelsen, samt beviser gunstig i å beskytte mot koronarsykdom, type 2 diabetes og metabolsk syndrom.

“Korn er vanligvis høyere i total fiber enn frukt og grønnsaker, slik som kan forklare hvorfor de skiller seg ut i studier,” sier Slavin. Cereal fiber kommer fra havre, hvete, bygg, og andre korn.