Guillain-barrãsyndrome – emneoversikt

Guillain-BarrÃsyndrome (si “ghee-YAN bah-RAY”) er et problem med nervesystemet. Det fører til muskelsvakhet, tap av reflekser, og nummenhet eller prikking i armer, ben, ansikt, og andre deler av kroppen din.

Denne sjeldne tilstanden kan føre til lammelser og føre til døden. Men de fleste får bedre og har få varige problemer.

Ekspertene vet ikke hva som forårsaker det. De tror at nervene blir angrepet av kroppens eget forsvarssystem (immunsystemet). Dette kalles en autoimmun sykdom.

I Guillain-BarrÃsyndrome, angriper immunsystemet kledningen (myelin slire) av visse nerver. Dette fører til nerveskader.

Det begynner som regel å påvirke nervene etter at du har hatt en viral eller bakteriell infeksjon. Ofte er det etter en infeksjon i lungene eller magen og tarmene.

Infeksjoner som kan utløse den inneholde

symptomer inkluderer

Symptomene starter vanligvis med nummenhet eller prikking i fingre og tær. Over flere dager, muskel svakhet i ben og armer utvikler seg. Etter ca 4 uker, de fleste begynner å bli bedre.

Du kan trenge å bli behandlet på sykehuset for de første ukene. Dette er fordi tilstanden kan være dødelig hvis svakhet sprer seg til musklene som kontrollerer pusting, hjertefrekvens og blodtrykk.

Ring legen din eller få hjelp med en gang hvis du tror du kan ha Guillain-BarrÃsyndrome.

Campylobacter jejuni, noe som kan føre til en type matforgiftning; Mycoplasma Mycoplasma, noe som kan føre til lungebetennelse; Cytomegalovirus (CMV), noe som kan føre til feber, frysninger, sår hals, hovne kjertler, muskelsmerter og tretthet; Epstein-Barr virus (EBV), noe som kan føre til mononukleose (mono); Varicella- zoster virus, som kan forårsake vannkopper og helvetesild.

Nummenhet eller prikking i hender og føtter, og noen ganger rundt munnen og leppene; Muskelsvakhet i bena og armene og sidene av ansiktet; Problemer med å snakke, tygge og svelge; Ikke være i stand til å bevege øynene; Ryggsmerte.