hvordan er jernmangelanemi behandles?

Behandling for jernmangelanemi vil avhenge av årsak og alvorlighetsgrad. Behandlinger kan omfatte endringer i kostholdet og kosttilskudd, medisiner og kirurgi.

Alvorlig jernmangelanemi kan kreve en blodoverføring, jern injeksjoner, eller intravenøs (IV) jernbehandling. Behandling må kanskje gjøres på et sykehus.

Målene for behandling av jernmangelanemi er å behandle den underliggende årsaken og gjenopprette normale nivåer av røde blodceller, hemoglobin og jern.

Endringer i kostholdet og kosttilskudd

Du må kanskje jerntilskudd for å bygge opp jern nivåer så raskt som mulig. Iron kosttilskudd kan korrigere lavt jern nivå i løpet av måneder. Kosttilskudd kommer i pilleform eller i dråper for barn.

Behandling for å stoppe blødningen

Store mengder jern kan være skadelig, så ta jerntilskudd bare som legen foreskriver. Hold jerntilskudd utilgjengelig for barn. Dette vil hindre dem fra å ta en overdose av jern.

Iron kosttilskudd kan føre til bivirkninger, for eksempel mørk avføring, mageirritasjon, og halsbrann. Jern kan også føre til forstoppelse, så legen kan foreslå at du bruker en krakk mykner.

Legen din kan råde deg til å spise mer mat som er rik på jern. Den beste kilden for jern er rødt kjøtt, særlig kjøtt og leveren. Kylling, kalkun, svinekjøtt, fisk og skalldyr er også gode kilder til jern.

Kroppen har en tendens til å absorbere jern fra kjøtt bedre enn jern fra nonmeat matvarer. Men noen nonmeat matvarer også kan hjelpe deg å øke jern nivåer. Eksempler på nonmeat matvarer som er gode kilder til jern inkludere

Ernæring fakta etiketter på pakket mat vil vise hvor mye jern elementene inneholde. Mengden er gitt som en prosentandel av den totale mengden av jern må hver dag.

Vitamin C hjelper kroppen absorbere jern. Gode ​​kilder til vitamin C er grønnsaker og frukt, særlig sitrusfrukter. Sitrusfrukter inkluderer appelsiner, grapefrukt, mandariner og lignende frukter. Fersk og frossen frukt, grønnsaker og juice som regel har mer vitamin C enn hermetisert seg.

Hvis du tar medisiner, kontakt lege eller apotek om du kan spise grapefrukt eller drikke grapefruktjuice. Grapefrukt kan påvirke styrken på noen medisiner, og hvor godt de fungerer.

Andre frukt rik på vitamin C inneholder kiwi, jordbær, og cantaloupes.

Grønnsaker rike på vitamin C inneholder brokkoli, paprika, rosenkål, tomater, kål, poteter og grønne grønnsaker som nepe greener og spinat.

Hvis blodtap forårsaker jernmangelanemi, vil behandlingen være avhengig av årsaken til blødning. For eksempel, hvis du har en blødning sår, kan legen forskrive antibiotika og andre medisiner for å behandle sår.

Hvis en polypp eller kreftsvulst i tarmen som forårsaker blødninger, kan det hende du trenger kirurgi for å fjerne vekst.

Hvis du har tung menstrual flow, med legen din kan forskrive p-piller bidra til å redusere den månedlige blodstrømmen. I noen tilfeller kan kirurgi være oppmerksom på.

Hvis jernmangelanemi er alvorlig, kan du få en transfusjon av røde blodlegemer. En blodoverføring er en trygg, vanlig prosedyre der blod er gitt til deg gjennom en IV linje i en av blodårene. En blodoverføring krever nøye matching av donert blod med mottakerens blod.

En transfusjon av røde blodceller vil behandle din anemi med en gang. De røde blodcellene også gi en kilde til jern som kroppen kan bruke. Men det er en blodoverføring bare en kortvarig behandling. Legen din må finne og behandle årsaken til anemi.

Blodoverføringer er vanligvis forbeholdt personer som har anemi setter dem på et høyere risiko for hjerteproblemer eller andre alvorlige helseproblemer.

For mer informasjon, gå til helse emner Blood Trans artikkelen.

Behandlinger for alvorlig jernmangelanemi

Hvis du har alvorlig anemi, kan legen anbefale jernbehandling. For denne behandlingen, jern injiseres i en muskel eller en IV linje i en av blodårene.

IV jernbehandling presenterer noen sikkerhetsmessige bekymringer. Det må gjøres på et sykehus eller klinikk av erfarne medarbeidere. Iron terapi vanligvis gis til mennesker som trenger stryke på lang sikt, men kan ikke ta jerntilskudd gjennom munnen. Denne terapien også gis til personer som trenger umiddelbar behandling for jernmangelanemi.

Dette viser hvor Susan, en full tid arbeidstaker og student, har taklet å ha jernmangelanemi. Før hennes diagnose, Susan hadde symptomer som tretthet, dårlig hudfarge, svimmelhet og depresjon.

Etter hennes lege diagnostisert henne med jernmangelanemi, Susan fikk veiledning om hvordan du kan forbedre sin helse og velvære. Hun begynte å ta jerntilskudd og multivitaminer for å forbedre sine jern nivåer. Susan også gjort endringer i kostholdet hennes, som fokuserer mer på grønne bladgrønnsaker, rødt kjøtt, nøtter, tørket frukt og bønner. Andre endringer i livsstil, som for eksempel å få nok søvn og trening, også har bidratt til Susan føle seg bedre.

For ytterligere å forbedre tilstanden hennes, Susan hadde et mindre kirurgisk inngrep for å stoppe hennes månedlige perioder. Ved å følge hennes behandling plan og gjøre smarte valg av livsstil, fortsetter Susan å føle seg bedre og se fordelene av behandlingen.

For mer informasjon om å leve med og håndtere jernmangelanemi, gå til helse emner jernmangelanemi artikkelen.