hvordan er trombocytopeni behandles?

Behandling av trombocytopeni avhenger av årsaken og alvorlighetsgrad. Hovedmålet med behandlingen er å forhindre død og uførhet forårsaket av blødning.

Hvis tilstanden er mild, kan det hende du ikke trenger behandling. En fullstendig normal blodplatetall er ikke nødvendig for å forhindre blødning, selv med alvorlige kutt eller ulykker.

Trombocytopeni forbedrer ofte når den underliggende årsaken behandles. Folk som arver tilstanden vanligvis ikke trenger behandling.

alvorlig trombocytopeni

Hvis en reaksjon på en medisin som forårsaker et lavt antall blodplater, kan legen forskrive en annen medisin. De fleste blir etter den første medisinen er stoppet. For heparin-indusert trombocytopeni (HIT), stoppe heparin er ikke nok. Ofte trenger du en annen medisin for å forebygge blodpropp.

Hvis immunsystemet forårsaker et lavt antall blodplater, kan legen forskrive medisiner for å undertrykke immunsystemet.

Hvis trombocytopeni er alvorlig, kan legen forskrive behandlinger som medisiner, blod eller blodplatetransfusjoner, eller splenektomi.

Legen din kan foreskrive kortikosteroider, også kalt steroider for kort. Steroider kan bremse platelet ødeleggelse. Disse legemidlene kan gis gjennom en blodåre eller ved munnen. Et eksempel på denne type medisin er prednison.

Steroider brukes til å behandle trombocytopeni er forskjellig fra ulovlige steroider tatt av noen utøvere å forbedre ytelsen.

Legen din kan forskrive immunglobuliner eller medisiner som rituximab å blokkere immunforsvaret. Disse medisinene gis gjennom en blodåre. Han eller hun kan også foreskrive andre medisiner, som eltrombopag eller romiplostim, for å hjelpe kroppen å produsere flere blodplater. Den tidligere kommer som en tablett å ta gjennom munnen, og sistnevnte er gitt som en injeksjon under huden.

Blod eller blodplatetransfusjoner brukes til å behandle folk som har aktiv blødning eller er på en høy risiko for blødning. Under denne prosedyren, er en nål brukes til å sette inn en intravenøs (IV) linje i en av blodårene. Gjennom denne linjen, får du sunt blod eller blodplater.

For mer informasjon om denne fremgangsmåten, kan du gå til helse emner Blood Trans artikkelen.

En splenektomi er kirurgi for å fjerne milten. Denne operasjonen kan brukes dersom behandling med medisiner ikke virker. Denne operasjonen for det meste brukes til voksne som har immun trombocytopeni (ITP). Men medisiner ofte er det første kurset av behandling.