hyperkalsemi

Hyperkalsemi er en tilstand der kalsiumnivå i blodet er høyere enn normalt. For mye kalsium i blodet kan svekke bein, skape nyrestein, og forstyrre hvordan hjertet og hjernen fungerer.

Hyperkalsemi oftest skyldes overaktiv parathyroid kjertler. Disse fire små kjertler er hver på størrelse med et riskorn og er plassert på eller i nærheten av skjoldbruskkjertelen. Andre årsaker til hyperkalsemi er kreft, visse andre medisinske lidelser, noen medisiner, og overdreven bruk av kalsium og vitamin D-tilskudd.

Tegn og symptomer på hyperkalsemi kan variere fra ikke-eksisterende til alvorlig. Behandlingen avhenger av den underliggende årsaken.

Du vil kanskje ikke oppleve noen tegn eller symptomer hvis hyperkalsemi er mild. Mer-alvorlige tilfeller gi symptomer knyttet til de delene av kroppen din påvirkes av de høye nivåer av kalsium i blodet. eksempler

Kontakt legen din hvis du utvikler tegn og symptomer som kan tyde på hyperkalsemi – som å være ekstremt tørst, urinering ofte og har magesmerter.

Når bør du oppsøke lege

I tillegg til å bygge sterke bein, er kalsium viktig for overføring av nervesignaler og andre funksjoner. Hvis det ikke er nok kalsium i blodet ditt, parathyroid kjertler skiller ut et hormon som utløser

Hva du kan gjøre

Denne delikate balansen mellom for mye og for lite kalsium i blodet kan bli forstyrret av en rekke faktorer. Hyperkalsemi kan være forårsaket av

Kvinner i 50-årene er befolkningen med høyest risiko for overaktiv parathyroid kjertler.

Hyperkalsemi komplikasjoner kan inkludere

Du er sannsynligvis å starte med å se familien din lege eller en allmennpraktiker. Men du vil sannsynligvis da bli henvist til en lege som er spesialist i behandling av hormonelle forstyrrelser (endokrinologen).

medisiner

Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar for avtalen, og å vite hva du kan forvente fra legen din.

Før avtalen, utarbeide en liste som beskriver

Skrive ned dine spørsmål på forhånd kan hjelpe deg å få mest mulig ut av din tid med legen din. For hyperkalsemi, til noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer

Hva du kan forvente fra legen din

Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål, blant annet

Kirurgiske og andre prosedyrer

Fordi hyperkalsemi kan forårsake få, om noen, tegn eller symptomer, kan du ikke vet at du har sykdommen til rutinemessige blodprøver viser et høyt nivå av kalsium i blodet. Blodprøver kan også avsløre om din parathyroid hormon nivået er høyt, noe som indikerer at du har hyperparatyreoidisme.

For å finne ut om hyperkalsemi er forårsaket av en underliggende problem, som kreft eller sarkoidose, kan legen anbefale imaging tester av bein eller lunger.

Hvis hyperkalsemi er mild, kan du og legen din velger å se og vente, overvåking bein og nyrer over tid for å være sikker på at de forblir friske.

I noen tilfeller kan legen anbefale

Problemer knyttet til overaktiv biskjoldkjertlene ofte kan kureres ved kirurgi for å fjerne feil vev. I mange tilfeller er bare en av en persons fire biskjoldkjertlene berørt. En spesiell skanning testen bruker en injeksjon av en liten dose av radioaktivt materiale for å finne kjertelen eller kjertler som ikke fungerer som den skal.

Hvis du utvikler hyperkalsemi, kan det være mulig å hindre bein og nyreskader ved å gjøre følgende

gå til legen din