hyperparatyreoidisme tester og diagnose

Dersom resultatet av en blodprøve indikerer at du har forhøyet kalsium i blodet, vil legen din sannsynligvis gjenta testen for å bekrefte resultatene etter at du ikke har spist på en stund (fastende).

En rekke forhold kan øke kalsiumnivå, men legen din kan gjøre en diagnose av hyperparatyreoidisme hvis blodprøver viser at du har også forhøyet parathyreoideahormon.

blod~~POS=TRUNC prøver~~POS=HEADCOMP

Etter at en diagnose av hyperparatyreoidisme, vil legen din sannsynligvis bestille flere tester for å utelukke mulige sekundære årsaker, for å identifisere mulige komplikasjoner og å bedømme alvorlighetsgraden av tilstanden. Disse testene inkluderer

Andre diagnostiske tester

mineral density test bein (bein densitometry). Den vanligste testen for å måle beinmineraltetthet er dual energi røntgenabsorpsjonsmetri, eller en DXA skanning.

Denne testen bruker spesielle Røntgen apparater for å måle hvor mange gram kalsium og andre bein mineraler er pakket inn i et segment av bein.

Urinprøver. En 24-timers samling av urin kan gi informasjon om hvor godt nyrene dine fungerer og hvordan mye kalsium skilles ut i urinen.

Denne testen kan hjelpe i å bedømme alvorlighetsgraden av hyperparatyreoidisme eller diagnostisere en nyresykdom forårsaker hyperparatyreoidisme. Hvis et svært lavt nivå av kalsium i urinen er funnet, kan dette tyde på en tilstand som ikke krever behandling.

Imaging tester før kirurgi

Hvis legen din anbefaler kirurgi, vil han eller hun sannsynligvis bruke en av disse imaging tester for å finne biskjoldbruskkjertelen eller kjertler som forårsaker problemer

Sestamibi parathyroid scan. Sestamibi er en radioaktiv forbindelse som absorberes av overaktiv biskjoldkjertlene og kan bli detektert ved en skanner som oppdager radioaktivitet.

Den normale Skjoldbruskkjertelen absorberer også sestamibi. For å eliminere opptaket i skjoldbruskkjertelen skjule opptak i et parathyroid adenom, radioaktivt jod, som bare er tatt opp av skjoldbruskkjertelen, er også gitt og skjoldbruskkjertelen bilde er digitalt trekkes fra.

Computertomografi (CT) skanning kan kombineres med skanningen å bedre deteksjon av en abnormitet.

Ultralyd. Ultralyd bruker lydbølger for å lage bilder av dine biskjoldkjertlene og omkringliggende vev.

En liten enhet holdt mot huden (giver) avgir høyfrekvent lyd bølger og registrerer lydbølgen ekko som de reflekteres av interne strukturer. En datamaskin konverterer ekkoene inn bilder på en skjerm.