hypoparathyroidism sykdom

Hypoparathyroidisme er en uvanlig tilstand der kroppen utskiller unormalt lave nivåer av parathyreoideahormon (PTH). PTH spiller en nøkkelrolle i å regulere og opprettholde en balanse mellom kroppens nivåer av to mineraler – kalsium og fosfor.

Den lave produksjonen av PTH i hypoparathyroidism fører til unormalt lave ioniserte kalsiumnivåer i blodet og bein, og til en økning av serum fosfor.

symptomer

Behandling for hypoparathyroidism består av å ta kosttilskudd for å normalisere dine kalsium og fosfor. Avhengig av årsaken til hypoparathyroidism, vil du sannsynligvis trenger å ta kosttilskudd for livet.

Prikking eller brenning (parestesier) i fingertuppene, tær og lepper; Muskelsmerter eller kramper påvirker din ben, føtter, magen eller ansikt; Rykninger eller kramper i musklene, spesielt rundt munnen, men også i dine hender, armer og hals; Tretthet eller svakhet; Smertefull menstruasjon; Flekkvis håravfall, slik som fortynning av øyenbrynene; Tørr, grov hud; Sprø negler; hodepine; Depresjon, humørsvingninger; problemer med minne

Biskjoldkjertlene, som ligger bak skjoldbruskkjertelen, produsere parathyreoideahormon, som spiller en rolle i å regulere kroppens nivåer av mineralene kalsium og fosfor.

Tegn og symptomer på hypoparathyroidism kan inkludere

Hvis du har noen av de tegn og symptomer assosiert med hypoparathyroidism, gjøre en avtale med legen din for en vurdering. Kontakt legen din umiddelbart hvis du har et anfall eller har problemer med å puste, som begge kan være komplikasjoner av hypoparathyroidism.

Ervervet hypoparathyroidism. Dette vanligste årsaken til hypoparathyroidism utvikler etter utilsiktet skade på eller fjerning av biskjoldkjertlene under operasjonen. Denne operasjonen kan være en behandling for sykdommer av den nærliggende skjoldbruskkjertelen, eller for strupekreft eller halskreft. I dag kirurger er mer forsiktig for å unngå skade biskjoldkjertlene under operasjonen .; Autoimmune sykdommer. I denne tilstanden, skaper immunsystemet antistoffer mot parathyroid vev, prøver å avvise dem som om de var fremmedlegemer. I prosessen biskjoldkjertlene stoppe produksjon sin hormon .; Arvelig hypoparathyroidism. I denne formen, enten biskjoldkjertlene ikke er til stede ved fødselen, eller de ikke fungerer som den skal. Noen typer arvelig hypoparathyroidism er knyttet til mangler av andre hormonproduserende kjertler .; Omfattende kreft strålebehandling av ansiktet eller halsen. Stråling kan føre til ødeleggelse av parathyroid kjertler, som kan radioaktivt jod behandling for hypertyreose, tidvis .; Lave nivåer av magnesium i blodet, noe som kan påvirke funksjonen av parathyroid kjertler. Normale serum nivåer av magnesium er nødvendig for optimal sekresjon av parathyreoideahormon.

Hypoparathyroidism oppstår når biskjoldkjertlene ikke skiller ut nok parathyreoideahormon. Du har fire biskjoldkjertlene – hver normalt omtrent på størrelse med et riskorn – ligger i halsen, ved siden av skjoldbruskkjertelen.

Siste halskirurgi, spesielt hvis skjoldbruskkjertelen var involvert; En familiehistorie med hypoparathyroidism; Etter å ha visse autoimmune eller endokrine tilstander, som for eksempel Addisons sykdom – en tilstand kjennetegnet ved et underskudd i hormonproduksjon av binyrene

Fører til

Den lave produksjonen av PTH fører til unormalt lave nivåer av kalsium (hypokalsemi) i blodet og bein og til økte nivåer av serumfosfor (hyperfosfatemi).

Faktorer som kan forårsake hypoparathyroidism inkludere

Faktorer som kan øke risikoen for å utvikle hypoparathyroidism inkluderer

Hypoparathyroidism kan resultere i en rekke komplikasjoner.

Følgende komplikasjoner er på grunn av lavt kalsiumnivå, hvorav de fleste er sannsynlig å forbedre med adekvat behandling

Risikofaktorer

Nøyaktig diagnose og effektiv behandling kan forhindre disse komplikasjoner forbundet med hypoparathyroidism, men en gang til stede, vil de ikke bedre med kalsium og vitamin D behandling

Tetani. Disse krampe-lignende kramper i hendene og fingrene kan være langvarig og smertefull. Tetany kan også omfatte muskel ubehag og rykninger eller kramper i musklene i ansiktet, halsen eller armene. Når disse spasmer oppstår i halsen, kan de forstyrre med å puste, og skaper en potensiell krise .; Parestesier. Disse er preget av sensoriske symptomer på odd, prikking eller pinner og nåler følelser i dine lepper, tunge, fingre og føtter .; Tap av bevissthet med kramper (grand mal anfall) .; Misdannelse i tennene, påvirker tannemalje og røtter .; Nedsatt nyrefunksjon .; Hjertearytmier og besvimelse, selv hjertesvikt.

komplikasjoner

Du er sannsynligvis å starte med å se familien din lege eller en allmennpraktiker. Du kan da bli henvist til en lege som er spesialist i behandling av hormonsykdommer (endokrinolog).

Hemmet vekst (kortvoksthet); Slow mental utvikling (eller psykisk utviklingshemning) hos barn; Kalkavleiringer i hjernen, noe som kan føre til balanse problemer og beslag; Katarakt

Her er litt informasjon for å hjelpe deg med å forberede for din avtale.

Skriv ned dine symptomer, selv de som synes relatert til grunnen som du har planlagt avtalen .; Skriv ned-tasten personlig informasjon, inkludert store påkjenninger eller nylige forandringer i livet .; Lag en liste over alle medisiner, vitaminer og kosttilskudd du tar .; Be et familiemedlem eller en venn til å følge deg, hvis det er mulig. Han eller hun kan huske noe du savnet eller glemt .; Skriv ned en liste over spørsmål å spørre legen din.

Forberedelse til timen din

Utarbeide en liste med spørsmål kan hjelpe deg å få mest mulig ut av din tid med legen din. For hypoparathyroidism, til noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer

Ikke nøl med å spørre andre spørsmål du har.

Hva er sannsynlig forårsaker symptomene mine eller tilstand ?; Annet enn den mest sannsynlige årsak, hva er andre mulige årsaker ?; Hvilke tester trenger jeg ?; Er min tilstand sannsynlig midlertidig eller kronisk ?; Hvilke behandlinger er tilgjengelige, og hvilke anbefaler dere ?; Hva er alternativene til den primære tilnærmingen du antyder ?; Hvordan kan jeg best mulig kan håndtere denne tilstanden med mine andre helsemessige forhold ?; Trenger jeg å endre kostholdet mitt ?; Har du brosjyrer eller annet trykt materiale jeg kan ta? Hva nettsteder anbefaler du?

Spørsmål til legen din er trolig å spørre inkludere

Når begynte symptomene begynner ?; Har du hatt siste operasjon som involverer halsen ?; Har du fått strålebehandling mot hodet eller nakken eller for behandling av skjoldbrusk problemer ?; Har noen i familien din har hatt lignende symptomer ?; Har symptomene vært kontinuerlig eller sporadisk ?; Hvor alvorlige er symptomene dine ?; Hva, om noe, ser ut til å forbedre dine symptomer ?; Hva, om noe, ser ut til å forverre symptomene dine?

En lege som mistenker hypoparathyroidism begynner med å ta en medisinsk historie og spørre om dine symptomer, for eksempel muskelkramper eller prikking i tær, fingre eller lepper. Han eller hun vil ønske å vite om du har hatt de senere operasjoner, spesielt operasjoner som involverer skjoldbruskkjertelen eller halsen.

Deretter vil legen din utføre en fysisk undersøkelse, på jakt etter tegn som tyder hypoparathyroidism, for eksempel ansiktsmuskelrykninger.

En lav blodkalsiumnivå; Et lavt parathyreoideahormon nivå; Et høyt blod-fosfornivå; En lav blod-magnesium nivå

Tester og diagnose

Du vil også bli tatt blodprøver, og følgende funn kan tyde hypoparathyroidism

Oral kalsiumkarbonat tabletter. Oral kalsiumtilskudd kan øke kalsiumnivå i blodet. Men ved høye doser, kan kalsiumtilskudd forårsake gastrointestinale bivirkninger, som forstoppelse, i enkelte mennesker .; Vitamin D. Høye doser av vitamin D, vanligvis i form av kalsitriol, kan hjelpe kroppen absorbere kalsium og eliminere fosfor.

Legen kan også bestille en urin test for å finne ut om kroppen din er excreting for mye kalsium.

I diagnostisere barn, leger sjekk for å se om tannutvikling er normalt, og om de har møtt utviklingsmessige milepæler.

Behandlinger og narkotika

Målet med behandlingen er å lindre symptomene og å normalisere nivåer av kalsium og fosfor i kroppen din. En behandlingsregime omfatter vanligvis

Noen studier har vist nytten av behandling med rekombinant humant parathyreoideahormon (PTH), som for tiden brukes til å behandle bein-thinning osteoporose sykdom. Men det er ikke godkjent for behandling av hypoparathyroidisme.

Rik på kalsium. Dette inkluderer meieriprodukter, grønne bladgrønnsaker, brokkoli, grønnkål, og befestet appelsinjuice og frokostblandinger .; Lavt fosforrike elementer. Det betyr å unngå kullsyreholdige drikker, som inneholder fosfor i form av fosforsyre, og begrenser egg og kjøtt.

Forebygging

Legen din kan anbefale at du oppsøke en ernæringsfysiolog, som er egnet til å gi råd til en diett som er

Lær mer om Hypoparathyroidisme

Hvis du trenger umiddelbar symptomlindring, kan legen anbefale sykehus å administrere kalsium ved intravenøs (IV) infusjon. Disse IV infusjoner kan være viktig hvis du har alvorlige spasmer assosiert med tetani. Etter utskrivning fra sykehuset, kan du fortsette å ta kalsium og vitamin D muntlig.

Legen din vil regelmessig sjekke blodprøver for å overvåke nivåer av kalsium og fosfor. I første omgang vil disse testene trolig være ukentlig til månedlig. Til slutt, vil du trenge blodprøver bare to ganger i året.

Fordi hypoparathyroidism er en langvarig (kronisk) lidelse, vanligvis er behandlingen livslang, som er regelmessige blodprøver for å fastslå om kalsium spesielt er på normale nivåer. Legen din vil justere dosen av kalsiumtilskudd hvis blod-kalsium nivåer stige eller falle.

Mer om Hypoparathyroidism

Hvis kalsium i blodet er fortsatt lav til tross for behandling, kan legen legge en resept vanndrivende medisiner – spesielt tiaziddiuretika som hydroklortiazid eller metolazon. Mens noen andre typer diuretika (loop diuretika) reduserer kalsiumnivå i blodet, kan tiazider øker blodkalsiumnivå.

De fleste som er behandlet for hypoparathyroidism kan holde symptomene under kontroll hvis de fortsetter å motta behandling. Tidlig diagnose og behandling kan bidra til å forhindre komplikasjoner av hypoparathyroidism, hvorav noen er permanent.

Det er ingen spesielle tiltak du kan gjøre for å hindre hypoparathyroidism. Men hvis du er planlagt å ha skjoldbruskkjertelen eller hals kirurgi, snakk med legen din for forsikring om at tiltak vil bli tatt for å unngå skade på biskjoldkjertlene under prosedyren.

Hvis du har hatt kirurgi som involverer din skjoldbruskkjertelen eller nakken, være på vakt for tegn og symptomer som kan indikere hypoparathyroidism, for eksempel en prikking eller brennende følelse i fingrene, tærne eller lepper, eller muskelrykninger eller kramper. Når de oppstår, kan legen anbefale rask behandling med kalsium og vitamin D for å minimalisere virkningene av sykdommen.

Symptomer og behandling for

1

 1

)