hypotermi

Nedkjøling er et medisinsk nødstilfelle som oppstår når kroppen mister varme raskere enn den kan produsere varme, forårsaker en farlig lav kroppstemperatur. Normal kroppstemperatur er omkring 98,6 F (37 C). Hypotermi (hi-poe-to-me-uh) oppstår som kroppstemperaturen går under 95 F (35 C).

Når kroppstemperaturen synker, kan ditt hjerte, nervesystemet og andre organer ikke fungere som normalt. Venstre ubehandlet, hypotermi kan til slutt føre til fullstendig svikt i hjerte og luftveier og til døden.

Hypotermi er oftest forårsaket av eksponering for kulde eller nedsenking i en kald kropp av vann. Primær behandling for hypotermi er metoder for å varme kroppen tilbake til en normal temperatur.

Skjelving er sannsynligvis det første du vil legge merke til når temperaturen begynner å slippe fordi det er kroppens automatiske forsvar mot kald temperatur – et forsøk på å varme seg.

Tegn og symptomer på mild hypotermi inkluderer

mild hypotermi

Som kroppstemperaturen synker, tegn og symptomer på moderat til alvorlig hypotermi inkluderer

Moderat til alvorlig hypotermi

Noen med hypotermi er vanligvis ikke klar over hans eller hennes tilstand fordi symptomene begynner ofte gradvis. Også den forvirrede tenkning forbundet med hypotermi hindrer selvbevissthet. Den forvirret tenkning kan også føre til risikotaking atferd.

Typiske tegn på nedkjøling i et spedbarn inkluderer

Hypotermi er ikke alltid et resultat av eksponering for ekstremt kalde utetemperaturer. En eldre person kan utvikle mild hypotermi etter langvarig eksponering for innendørs temperaturer som vanligvis ville være fint for en yngre eller sunnere voksen. Dette kan skje i et dårlig oppvarmet hjemme eller i en luftkondisjonerte hjem. Tegn og symptomer på denne type hypotermi er kanskje ikke så opplagt.

Du bør gå til din lege eller ditt lokale nødnummer hvis du ser noen med tegn på nedkjøling, eller hvis du mistenker at en person har hatt ubeskyttet eller langvarig eksponering for kulde eller vann.

Hypotermi hos spedbarn

Hvis mulig ta personen inne, flytter dem forsiktig og langsomt. Risting kan utløse farlige uregelmessige hjerteslag. Fjern forsiktig våte klær, og dekke ham eller henne i lag av tepper mens du venter for akutt hjelp til å komme.

Hypotermi oppstår når kroppen mister varme raskere enn den produserer den. De vanligste årsakene til hypotermi er eksponering for kulde-værforhold eller kaldt vann. Men langvarig eksponering for ethvert miljø kaldere enn kroppen kan føre til hypotermi hvis du ikke er kledd riktig eller ikke kan kontrollere forholdene.

Konkrete forhold som kan føre til hypotermi inkludere

Mekanismene for varmetapet fra kroppen din, inkluderer følgende

En rekke faktorer kan øke risikoen for å utvikle hypotermi

Hypotermi ikke nødvendigvis knyttet til utendørs

Eldre alder. Eldre voksne er mer utsatt for hypotermi for en rekke årsaker. Kroppens evne til å regulere temperaturen og å avføle kald kan avta med alderen.

Eldre mennesker er også mer sannsynlig å ha en medisinsk tilstand som påvirker temperaturregulering. Noen eldre voksne kan ikke være i stand til å kommunisere når de er kalde eller ikke kan være mobil nok til å få til et varmt sted.

Svært ung alder. Barn mister varme raskere enn voksne gjør. Barn har en større overflate-til-vekt-forhold enn voksne gjør, noe som gjør dem mer utsatt for varmetap.

Barn kan også ignorere den kalde fordi de har for mye moro å tenke på det. Og de kan ikke ha dommen å kle seg riktig i kaldt vær eller for å komme seg ut av den kalde når de skal. Spedbarn kan ha et spesielt problem med den kalde fordi de har mindre effektive mekanismer for å generere varme.

Personer som utvikler hypotermi på grunn av eksponering for kaldt vær eller kaldt vann er også sårbare for andre kalde relaterte skader, inkludert

Diagnosen hypotermi er vanligvis tydelig basert på en persons fysiske tegn og forholdene der personen med hypotermi ble syk eller ble funnet. Blodprøver kan også hjelpe bekrefte hypotermi og dens alvorlighetsgrad.

Når bør du oppsøke lege

En diagnose kan ikke være lett synlig, men hvis symptomene er milde, som når en eldre person som er innendørs har symptomer på forvirring, manglende koordinering og talevansker. I slike tilfeller kan en undersøkelse omfatte en temperaturavlesningen med en rektal termometer som leser lave temperaturer.

Søk øyeblikkelig legehjelp for alle som ser ut til å ha hypotermi. Inntil medisinsk hjelp er tilgjengelig, følger du disse hypotermi retningslinjer for behandling.

Hvordan kroppen din mister varme

Bruk varme, tørre komprimerer. Bruk en førstehjelp varm komprimere (en plast væskefylt sekk som varmer opp når presset) eller en provisorisk kompress med varmt vann i en plastflaske eller en tørketrommel-varmet håndkle. Påfør en kompress bare til halsen, brystveggen eller lyske.

Ikke bruk en varm komprimere til armer eller ben. Varme brukes til armer og ben styrker kaldt blod tilbake mot hjertet, lungene og hjernen, forårsaker kjernen kroppstemperatur på å slippe. Dette kan være fatalt.

Avhengig av alvorlighetsgraden av hypotermi, kan akutt medisinsk behandling for hypotermi omfatte ett av følgende tiltak for å heve kroppstemperaturen

Før du eller dine barn går ut i kald luft, husk råd som følger med det enkle akronym COLD – cover, overanstrengelse, lag, tørr

For å hindre nedkjøling når barn er ute om vinteren

Når du er på reise i dårlig vær, være sikker på at noen vet hvor du er på vei og på hvilket tidspunkt du er forventet å ankomme. På den måten, hvis du får problemer på vei, vil innsatspersonell vet hvor du skal lete etter bilen.

Førstehjelp omsorg

Det er også en god idé å holde nødhjelp i bilen i tilfelle du blir strandet. Forsyninger kan omfatte flere tepper, fyrstikker, stearinlys, en ren kan der du kan smelte snø til drikkevann, en førstehjelpsutstyr, tørr eller hermetikk, en boksåpner, slepetau, booster kabler, kompass, og en pose med sand eller pus kull for å spre for trekkraft hvis du sitter fast i snøen. Reise bærer en mobiltelefon hvis mulig.

Hvis du er strandet, sette alt du trenger i bilen med deg, klynge sammen og holde dekket. Kjør bilen i 10 minutter hver time for å varme den opp. Sørg for at et vindu er litt åpen og eksosrøret ikke er dekket med snø mens motoren er i gang.

Ta følgende forholdsregler for å unngå alkoholrelaterte risikoen for hypotermi.

Ikke drikk alkohol

Medisinsk behandling

Holde varmen i kaldt vær

Vann trenger ikke å være ekstremt kaldt for å bevirke nedkjøling. Vann som er kaldere enn normal kroppstemperatur fører til varmetap. Følgende tips kan øke overlevelse i kaldt vann hvis du tilfeldigvis falle i

Holde barna trygge utendørs

For folk flest i fare for hypotermi – spedbarn, eldre voksne, mennesker som har psykiske eller fysiske problemer, eller folk som er hjemløse – samfunnet oppsøkende programmer og sosialt støtteapparat kan være til stor hjelp. Hvis du er i faresonen, eller kjenner noen i fare, ta kontakt med din lokale offentlige helsekontoret for tilgjengelige tjenester, for eksempel følgende

Winter bil sikkerhet

gå til legen din

Å drikke alkohol

Kaldt vann sikkerhet

Hjelp for utsatte mennesker