interstitiell lungesykdom

Interstitiell (in-tur-STISH-ul) lungesykdom beskriver en stor gruppe lidelser karakterisert ved progressiv arrdannelse av lungevev mellom og støtte luftblærer. Arrdannelse forbundet med interstitiell lungesykdom kan forårsake progressive lunge stivhet, til slutt påvirke din evne til å puste og få nok oksygen i blodet.

Interstitiell lungesykdom kan grovt kategoriseres i kjente og ukjente årsaker. Vanlige kjente årsaker inkluderer autoimmune eller revmatologiske sykdommer, yrkesmessige og økologiske eksponeringer, medisiner og stråling. Interstitiell lungesykdom av ukjent årsak blir dominerende ved idiopatisk lungefibrose, en spesifikk og progressiv fibrotisk lungesykdom, etterfulgt av idiopatisk interstitiell lungebetennelse, slik som ikke-spesifikk interstitiell lungebetennelse (NSIP), og sarkoidose.

Når lunge arrdannelse forekommer, er det vanligvis irreversible. Medisiner kan redusere skade av interstitiell lungesykdom, men mange mennesker aldri gjenvinne full bruk av lungene. Lungetransplantasjon er et alternativ for noen mennesker som har forverrede interstitiell lungesykdom tross for behandling.

Den primære tegn og symptomer på interstitiell lungesykdom inkluderer

Etter den tid symptomene vises, kan irreversible lungeskade allerede har skjedd. Likevel er det viktig å oppsøke lege ved første tegn på pusteproblemer. Mange andre enn interstitiell lungesykdom forhold kan påvirke lungene, og får en tidlig og nøyaktig diagnose er viktig for riktig behandling.

Når bør du oppsøke lege

Interstitiell lungesykdom kan oppstå når en skade på lungene utløser en unormal healing respons. Vanligvis genererer kroppen din akkurat den rette mengden av vev for å reparere skaden. Men i interstitiell lungesykdom, går reparasjonsprosessen forkjært og vevet rundt luftblærer (alveoler) blir arrete og fortykket. Dette gjør det vanskeligere for oksygen å passere inn i blodet.

Arbeids- og miljøfaktorer

Interstitiell lungesykdom kan utløses av mange ting – inkludert autoimmune sykdommer, eksponering for organiske og uorganiske stoffer i hjemmet eller på arbeidsplassen, medisiner, og noen typer stråling. I noen tilfeller er årsaken ukjent.

Langvarig eksponering til en rekke organiske og uorganiske materialer og agenter kan skade lungene dine. Disse inkluderer

Mange legemidler kan skade lungene, spesielt

Noen mennesker som har strålebehandling for lunge- eller brystkreft viser tegn på lungeskade måneder eller noen ganger år etter den første behandlingen. Alvorligheten av skaden er avhengig

Medisiner og stråling

Lungeskade kan være assosiert med de følgende autoimmune sykdommer

Etter omfattende evaluering og testing, kan en eksplisitt årsaken ikke funnet. Forstyrrelser uten kjent årsak er gruppert sammen under merkelappen idiopatisk interstitiell lungebetennelse, som er vev-basert klassifikasjoner.

Faktorer som kan gjøre deg mer utsatt for interstitiell lungesykdom inkluderer

Interstitiell lungesykdom kan føre til en rekke livstruende komplikasjoner, inkludert

Du vil sannsynligvis først ta med symptomer til oppmerksomhet fra familien din lege. Han eller hun kan henvise deg til en pulmonologist – en lege som er spesialist i lungesykdommer. Testing inkluderer vanligvis en rekke blodprøver, en CT av brystkassen og lungefunksjonen testing.

Medisinsk tilstand

Før avtalen, kan det være lurt å skrive en liste som gir svar på følgende spørsmål

Hvis din primære omsorg lege hadde en kiste X-ray gjort som en del av den opprinnelige evalueringen, ta det med deg når du ser en pulmonologist. Det vil hjelpe pulmonologist foreta en diagnose hvis han eller hun kan sammenligne en gammel kiste X-ray med resultatene av en gjeldende X-ray. Selve X-ray bilde er mer viktig for legen din enn er rapporten alene. CT av brystkassen også kan ha blitt gjort, og de bør også bli bedt om.

Legen vil gjøre en grundig historie og eksamen, og vurdere viktig testing du har kanskje hadde gjort før besøket. Om nødvendig, kan legen få ytterligere røntgen, blodprøver eller puste test, og kanskje diskutere med deg mulighet til å få en vevsprøve.

Identifisere og finne årsaken til interstitiell lungesykdom kan være utfordrende. En del av forstyrrelser kan falle inn i denne bred kategori. I tillegg kan tegn og symptomer på et bredt spekter av medisinske tilstander ligne interstitiell lungesykdom, og leger må utelukke disse ut før en endelig diagnose. Noen av disse testene kan være nødvendig.

Ofte kan lungefibrose bli bedre defineres ved å undersøke en liten mengde av lungevev (biopsi) i et laboratorium. Vevsprøven kan oppnås på en av følgende måter

Lunge arrdannelse som oppstår i interstitiell lungesykdom er ofte irreversibel, og behandlingen vil ikke alltid være effektiv i å stoppe den endelige progresjon av sykdommen. Noen behandlinger kan forbedre symptomene midlertidig eller langsom sykdom fremgang. Andre bidra til å forbedre livskvaliteten. Fordi mange av de ulike typer arr lidelser har ingen godkjente eller anerkjente behandlingsformer, kan kliniske studier være et alternativ å motta en eksperimentell behandling.

Hva du kan gjøre

Avhengig av den underliggende årsaken til interstitiell lungesykdom, behandling faller inn i to kategorier: anti-inflammatoriske eller anti-fibrotics. Interstitiell lungesykdom som har en kjent inflammatorisk eller autoimmune prosessen kan ha nytte av innledende anti-inflammatoriske eller immunosuppressing medisiner. Hvis det er en kjent eksponering, unngår den eggende middel er et første skritt til behandling. Spesielt for idiopatisk lungefibrose, er det to medikamenter nå tilgjengelig for å forsinke arrdannelse prosessen. Legen din kan samarbeide med andre leger, for eksempel en revmatolog eller kardiolog, for å optimalisere din omsorg.

Ved hjelp av oksygen kan ikke stoppe lungeskade, men det kan

Hva du kan forvente fra legen din

Du er mest sannsynlig å få oksygen når du sover eller trening, selv om noen mennesker kan bruke den runde-the-clock.

Lungetransplantasjon kan være en siste utvei for personer med alvorlig interstitiell lungesykdom som ikke har hatt nytte av andre behandlingstilbud.

Å være aktivt involvert i din egen behandling og bor så sunt som mulig er avgjørende for å leve med interstitiell lungesykdom. Av den grunn er det viktig å

Å leve med en kronisk lungesykdom er følelsesmessig og fysisk utfordrende. Dine daglige rutiner og aktiviteter kan være nødvendig å justere, noen ganger radikalt, som pusteproblemer forverres eller helsevesenet behov prioritet i livet ditt. Følelser av frykt, sinne og tristhet er vanlig som du sørger for tapet av ditt gamle liv og bekymre deg for hva blir det neste for deg og din familie.

Del dine følelser med din kjære og legen din. Snakke åpent kan hjelpe deg og din kjære takle de følelsesmessige utfordringene på din sykdom. I tillegg vil tydelig kommunikasjon hjelpe deg og din familie plan effektivt for dine behov hvis sykdommen utvikler seg.

Du kan også være lurt å vurdere å bli med i en støttegruppe, hvor du kan snakke med folk som står overfor utfordringer som ligner på dine. Gruppemedlemmer kan dele mestringsstrategier, utveksle informasjon om ny behandling eller bare lytte mens du uttrykke dine følelser. Hvis en gruppe er ikke for deg, kan det være lurt å snakke med en rådgiver i et én-mot-én innstilling.

Imaging tester

gå til legen din

Lungefunksjonstester

vev analyse Lung

medisiner

oksygen~~POS=TRUNC behandling~~POS=HEADCOMP

Kirurgi