intrakranielt hematom

En intrakranielt hematom oppstår når en blodåre brister i din hjerne eller mellom skallen og hjernen. Samlingen av blod (hematom) komprimerer din hjernevev.

En intrakranielt hematom kan oppstå fordi væsken som omgir hjernen din ikke kan absorbere kraft plutselig slag eller en rask stopp. Så hjernen din kan gli kraftig mot den indre veggen av skallen din og bli mørbanket.

Selv om noen hodeskader – som en som bare fører til en kort bortfall av bevissthet (hjernerystelse) – kan være mindre, er en intrakranielt hematom potensielt livstruende og ofte krever umiddelbar behandling.

Intrakranial hematom ofte, men ikke alltid, krever kirurgi for å fjerne blodet.

Tegn og symptomer på en intrakranielt hematom kan være tydelig rett etter et slag mot hodet, eller de kan ta flere uker eller lenger skal vises. Du kan virke fint etter en hodeskade, en periode som kalles klar intervall. Men med tid, trykk på hjernen øker, produserer noen eller alle av følgende tegn og symptomer

Når bør du oppsøke lege

Som mer blod fyller hjernen eller den smale plassen mellom hjernen og hodeskallen, kan andre tegn og symptomer bli tydelig, for eksempel

subduralt hematom

En intrakranielt hematom kan være livstruende. Emergency medisinsk behandling er ofte nødvendig.

Søk øyeblikkelig legehjelp etter et slag mot hodet hvis

Tegn og symptomer på intrakranielt hematom kanskje ikke umiddelbart synlig, så se for påfølgende fysiske, mentale og følelsesmessige endringer. For eksempel, hvis noen synes fint etter et slag mot hodet og kan snakke, men da blir bevisstløs, søke øyeblikkelig medisinsk hjelp.

Også, selv om du føler deg fin, spør noen til å holde et øye med deg. Du kan ha hukommelsestap etter et slag mot hodet, slik at du kan glemme det til slutt. Noen du fortelle kan være mer sannsynlig å gjenkjenne faresignalene og få deg rask legehjelp.

epiduralt hematom

Årsaken til intrakraniell blødning (blødning) er vanligvis en hodeskade, ofte som følge av bil, motorsykkel eller sykkel ulykker, faller, overfall, og idrettsskader. Mild hodeskader er mer sannsynlig å forårsake en hematom hvis du er en eldre voksen, spesielt hvis du tar en antikoagulerende eller platehemmende medisiner som aspirin. Du kan ha en alvorlig skade, selv om det ikke er åpne sår, blåmerker eller andre ytre tegn på skade.

En hematom kan oppstå som et subduralt hematom, en epidural hematom eller en intraparenchymal hematom.

Dette skjer når blodårene – vanligvis årer – brudd mellom hjernen og den ytterste av tre membran lag som dekker hjernen (dura mater). Den lekker blod danner et hematom som komprimerer hjernevev. Hvis hematom holder forstørring, en progressiv nedgang i bevissthet oppstår, kan føre til døden.

De tre typer subduralt hematom er

Alle tre typene krever legehjelp så snart som tegn og symptomer, eller permanent hjerneskade kan oppstå.

Intraparenchymal hematom

Risikoen for subduralt hematom er større for personer som

Også kalt en extradural hematom, oppstår denne typen når et blodkar – vanligvis en arterie – brister mellom den ytre overflate av dura mater og hodeskallen. Blod deretter lekker mellom dura mater og skallen for å danne en masse som komprimerer hjernevev.

Noen mennesker med denne type skader er fortsatt bevisst, men de fleste blir søvnig eller komatøs fra det øyeblikk av traumer. En epidural hematom som påvirker en arterie i hjernen kan være dødelig hvis du ikke får rask behandling.

Denne type av hematom, også kjent som intracerebral hematom, oppstår når blod bassenger i hjernen. Etter en hodeskade, kan det være flere alvorlige intraparenchymal hematomer.

Traumer som forårsaker intraparenchymal hematomer ofte er ansvarlig for såkalte hvit substans skjærskader – revet axoner i hjernens hvite substans. Aksoner bære elektriske impulser eller meldinger fra neuronene i hjernen til resten av kroppen. Når denne forbindelsen er skåret, kan alvorlig hjerneskade oppstå.

Diagnostisering en intrakranielt hematom kan være vanskelig fordi enkeltpersoner kan virke greit etter en skade. Men legene generelt anta at den progressive tap av bevissthet etter en hodeskade er forårsaket av en blødning inne i skallen til det motsatte er bevist.

Kirurgi

Avbildningsteknikker er de beste måtene å definere posisjonen og størrelsen av et hematom. Disse inkluderer

Noen hematomer trenger ikke å bli fjernet fordi de er små og gir ingen symptomer. Men fordi tegn og symptomer kan oppstå eller forverres dager eller uker etter skaden, hvis du ikke har kirurgi, må du kanskje å bli sett for nevrologiske endringer, har din intrakranielt trykk overvåkes og gjennomgår gjentatte hode CT.

Gjenoppretting

Hvis du tar blodfortynnende medisiner, slik som warfarin, må du kanskje terapi for å reversere effekten av medisinen og redusere risikoen for ytterligere blødning. Alternativer for reversering blodfortynnende inkludere å administrere vitamin K og fersk frosset plasma.

Hematom behandling krever ofte kirurgi. Den type kirurgi avhenger av egenskapene til hematom. alternativene inkluderer

Etter operasjonen, kan legen forskrive antikonvulsia for inntil et år etter traumer å kontrollere eller forebygge posttraumatiske anfall. Langsiktig krampeløsende behandling kan være nødvendig hvis anfall fortsette.

Andre forhold som kan fortsette en stund etter operasjonen inkluderer

Recovery etter en intrakranielt hematom kan bli forlenget og kan være ufullstendig. Hvis du fortsatt har nevrologiske problemer etter behandling, kan det hende du trenger arbeids- og fysioterapi.

Tålmodighet er nøkkelen til å takle hjerneskader. Voksne vil oppleve de fleste av deres utvinning i løpet av de første seks månedene. Du kan fortsette å oppleve mindre, mer gradvise forbedringer i inntil to år etter hematom.

Følgende tips kan bidra til å gjøre for en jevnere utvinning

Disse trinnene kan bidra til å forebygge eller minimere hodeskade

gå til legen din