Kawasakis sykdom

Kawasakis sykdom er en tilstand som forårsaker betennelse i veggene til middels store arterier i hele kroppen, inklusive koronararteriene, som leverer blod til hjertemuskelen. Kawasakis sykdom er også kalt mucocutaneous lymfeknute syndrom fordi det også påvirker lymfeknuter, hud og slimhinner inne i munnen, nese og svelg.

Tegn på Kawasakis sykdom, som for eksempel høy feber og peeling hud, kan være skremmende. Den gode nyheten er at Kawasakis sykdom er vanligvis behandles, og de fleste barn gjenopprette fra Kawasakis sykdom uten alvorlige problemer.

Kawasakis sykdom symptomer i faser.

Tegn og symptomer på den første fasen kan inkludere

I den andre fasen av sykdommen, kan barnet utvikle

første fase

I den tredje fase av sykdommen, symptomene langsomt forsvinne med mindre komplikasjoner utvikle seg. Det kan være så lenge som åtte uker før energinivået virke normalt igjen.

andre fase

Hvis barnet ditt har feber som varer mer enn fire dager, ta kontakt med barnets lege. Eller se barnets lege hvis barnet ditt har feber sammen med fire eller flere av følgende tegn og symptomer

Behandling av Kawasakis sykdom innen 10 dager etter sin debut kan i stor grad redusere sjansene for varig skade.

Ingen vet hva som forårsaker Kawasakis sykdom, men forskerne tror ikke sykdommen er smittsom fra person til person. En rekke teorier knytte sykdommen til bakterier, virus eller andre miljøfaktorer, men ingen har blitt bevist. Enkelte gener kan øke barnets mottakelighet for Kawasakis sykdom.

Tre ting er kjent for å øke barnets risiko for å utvikle Kawasakis sykdom, inkludert

tredje fase

Kawasakis sykdom er en ledende årsak til ervervet hjertesykdom hos barn, men med effektiv behandling, bare en liten prosentandel av barn har varig skade.

Hjerte komplikasjoner omfatter

Noen av disse komplikasjoner kan skade barnets hjerte. Betennelse i koronararteriene kan føre til svekkelse og svulmende av blodåreveggen (aneurisme). Aneurismer øker risikoen for blodpropper og blokkerer arterien, noe som kan føre til hjerteinfarkt eller forårsake livstruende indre blødninger.

For en svært liten andel av barn som utvikler koronar problemer, er Kawasakis sykdom dødelig, selv med behandling.

Du vil sannsynligvis først se familien din lege eller barnelege. Men i noen tilfeller barnet kan også bli henvist til en lege som er spesialist i behandling av barnas hjerter (pediatrisk kardiolog).

Når bør du oppsøke lege

Fordi avtaler kan være kort, og det er ofte mye av grunnen til å dekke, er det en god idé å være godt forberedt. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar for avtalen, samt hva du kan forvente fra barnets lege.

Din tid med legen din er begrenset, så utarbeide en liste med spørsmål vil hjelpe deg å få mest mulig ut av din avtale. List dine spørsmål fra de viktigste til minst viktig i tilfelle tiden renner ut. For Kawasakis sykdom, noen grunnleggende spørsmål barnets lege inkluderer

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å spørre flere spørsmål som kan komme opp i løpet av timen din.

Barnets lege vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan reservere tid til å gå over noen punkter du ønsker å bruke mer tid på. Barnets lege kan spørre

I utgangspunktet kan du gi barnet ditt paracetamol (Tylenol, andre) eller ibuprofen (Advil, Barnas Motrin, andre) for å redusere feber og gjøre ham eller henne mer komfortabel. Imidlertid er disse produktene ikke anbefalt for lav feber, og behandle ditt barns feber vil gjøre det vanskelig å måle nøyaktig hvor alvorlig feber er og den faktiske varigheten av feber. I tillegg, ikke gi barnet aspirin uten å konsultere lege først. Hos barn og ungdom, ta aspirin under visse virusinfeksjoner, for eksempel vannkopper, har vært assosiert med utvikling av Reyes syndrom – en sjelden, men alvorlig lidelse. Kawasaki behandling er et sjeldent unntak fra regelen mot aspirin bruk hos barn, men bare når det gis under tilsyn av barnets lege.

Det finnes ingen spesifikk test tilgjengelig for å diagnostisere Kawasakis sykdom. Diagnose i stor grad er en prosess for å utelukke sykdommer som forårsaker lignende symptomer, inkludert

Hva du kan gjøre

Legen kan gjøre en fysisk undersøkelse og har barnet ta andre tester for å hjelpe i diagnosen. Disse testene kan omfatte

For å redusere risikoen for komplikasjoner, vil barnets lege ønsker å starte behandling for Kawasakis sykdom så snart som mulig etter utseendet på tegn og symptomer, helst mens barnet fortsatt har feber. Målene for initial behandling er å senke feber og betennelser og hindre skader på hjertet.

Hva du kan forvente fra legen din

For å oppnå disse målene, kan barnets lege anbefaler

På grunn av risikoen for alvorlige komplikasjoner, innledende behandling for Kawasakis sykdom vanligvis er gitt i et sykehus.

Når feberen går ned, kan barnet ditt må ta lavdose acetylsalisylsyre i minst seks uker og lenger hvis han eller hun utvikler en koronar aneurisme. Aspirin forebygger blodpropp.

Men hvis barnet ditt utvikler influensa eller vannkopper under behandling, kan han eller hun må slutte å ta aspirin. Tar aspirin har vært knyttet til Reyes syndrom, en sjelden, men alvorlig sykdom som kan påvirke blod, lever og hjerne av barn og unge etter en virusinfeksjon.

Uten behandling, varer Kawasakis sykdom i gjennomsnitt 12 dager, selv om hjerte komplikasjoner kan være tydelig senere og være mer langvarig. Med behandling, kan barnet begynne å forbedre like etter den første gammaglobulin behandling.

Hvis barnet ditt har noen indikasjon på hjerteproblemer, kan legen anbefale oppfølgingstester for å overvåke hjertesykdommer med jevne mellomrom, ofte på seks til åtte uker etter at sykdommen begynte. Hvis barnet ditt utvikler vedvarende hjerteproblemer, kan legen henvise deg til en lege som er spesialist i behandling av hjertesykdom hos barn (pediatrisk kardiolog). I noen tilfeller kan et barn med en koronararterie aneurisme kreve

Hva du kan gjøre i mellomtiden

Finn ut alt du kan om Kawasakis sykdom, slik at du kan ta informerte valg med ditt barns helsevesenet team om behandlingstilbud. Husk at de fleste barn med Kawasakis sykdom blir helt friske, men det kan være en liten stund før barnet er tilbake til det normale, og ikke føler seg så sliten og irritabel. Kawasaki sykdom Foundation tilbyr kvalifisert støtte frivillige til familier for tiden arbeider med sykdommen.

gå til legen din

Etter den første behandlingen

Overvåking hjerteproblemer