laktoseintoleranse

Personer med laktoseintoleranse er ikke i stand til fullt ut å fordøye sukker (laktose) i melk. Som et resultat, har de diaré, gass og oppblåsthet etter å ha spist eller drukket meieriprodukter. Tilstanden, som også kalles laktosemalabsorpsjon, er som regel uskadelig, men symptomene kan være ubehagelig.

En mangel på laktase – et enzym som produseres i tynntarmen – er vanligvis ansvarlig for laktoseintoleranse. Mange mennesker har lave nivåer av laktase, men er i stand til å fordøye melkeprodukter uten problemer. Hvis du er faktisk laktose intolerant, men fører din laktasemangel til symptomer etter at du spiser melkeprodukter.

De fleste med laktoseintoleranse kan behandle tilstanden uten å måtte gi opp alle melkeprodukter.

Tegn og symptomer på laktoseintoleranse begynner vanligvis 30 minutter til to timer etter å ha spist eller drukket mat som inneholder laktose. Vanlige tegn og symptomer inkluderer

Gjør en avtale med legen din dersom du ofte har symptomer på laktoseintoleranse etter å ha spist melkeprodukter, spesielt hvis du er bekymret for å få nok kalsium.

Når bør du oppsøke lege

Laktoseintoleranse oppstår når tynntarmen ikke produserer nok av et enzym (laktase) til å fordøye melkesukker (laktose).

Primær laktoseintoleranse

Normalt blir laktase melkesukker i to enkle sukker – glukose og galaktose – som absorberes i blodet gjennom tarmslimhinnen.

Hvis du er laktase mangelfull, laktose i maten flytter inn i kolon i stedet for å bli behandlet og absorbert. I tykktarmen, normale bakterier samhandle med ufordøyd laktose, forårsaker tegn og symptomer på laktoseintoleranse.

Det er tre typer av laktoseintoleranse. Forskjellige faktorer bevirke at laktasemangel liggende hver type.

Dette er den vanligste typen av laktoseintoleranse. Personer som utvikler primær laktoseintoleranse starte livet produsere nok av laktase – en nødvendighet for spedbarn, som får all sin næring fra melk. Som barn erstatte melk med andre matvarer, normalt reduserer deres laktase produksjon, men er fortsatt høy nok til å fordøye den mengden av meieriet i en typisk voksen kosthold.

Sekundær laktoseintoleranse

Ved primær laktoseintoleranse, faller laktase produksjon av kraftig, noe som gjør melkeprodukter vanskelige å fordøye av voksenlivet. Primær laktoseintoleranse er genetisk bestemt, forekommer i en stor andel av mennesker med afrikansk, asiatisk eller Hispanic avstamning. Tilstanden er også vanlig blant de av Middelhavet eller Sør-europeisk avstamming.

Denne formen for laktoseintoleranse oppstår når tynntarmen reduserer laktase produksjonen etter en sykdom, skade eller operasjon som involverer tynntarmen. Blant de sykdommer som er assosiert med sekundær laktoseintoleranse er cøliaki, bakteriell overvekst og Crohns sykdom. Behandling av den underliggende lidelse kan gjenopprette laktase nivåer og forbedre tegn og symptomer, men det kan ta tid.

Det er mulig, men sjelden, for babyer å være født med laktoseintoleranse skyldes et fullstendig fravær av laktase aktivitet. Denne lidelsen er gått fra generasjon til generasjon i et mønster av arv heter autosomal recessiv, noe som betyr at både mor og far må passere på samme genvariant for et barn å bli berørt. Premature barn kan også ha laktoseintoleranse på grunn av en utilstrekkelig laktase nivå.

Faktorer som kan gjøre deg eller barnet ditt mer utsatt for laktoseintoleranse inkludere

Start med å se familien din lege eller en allmennpraktiserende lege hvis du har tegn eller symptomer som tyder på at du kan ha laktose intoleranse. Fordi avtaler kan være kort, er det en god idé å være forberedt til timen. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar, og vet hva du kan forvente fra legen din.

Medfødt eller utviklingslaktoseintoleranse

Spørsmål du bør spørre legen din om laktoseintoleranse inkluderer

Hold styr på dine daglige porsjoner med ulike meieriprodukter, inkludert melk, is, yoghurt og cottage cheese, sammen med når du har dem og hva du spiser sammen med dem. Også la legen få vite hvilke meieriprodukter, i hvilke mengder, vil trolig gi deg symptomer. Denne informasjonen kan hjelpe legen foreta en diagnose.

Hvis du tror du kan ha laktoseintoleranse, prøve å kutte melkeprodukter fra kosten din i noen dager for å se om symptomene dine letthet. La legen din vet om symptomene ble bedre på de dagene du ikke har meieriprodukter.

Legen kan få mistanke om laktoseintoleranse basert på dine symptomer og din reaksjon på å redusere mengden av melkeprodukter i kostholdet ditt. Legen din kan bekrefte diagnosen ved å gjennomføre en eller flere av følgende tester

Det finnes i dag ingen måte å øke kroppens produksjon av laktase, men du kan vanligvis unngå ubehag av laktoseintoleranse etter

Med litt prøving og feiling, kan du være i stand til å forutsi kroppens reaksjon på ulike matvarer som inneholder laktose og finne ut hvor mye du kan spise eller drikke uten ubehag. Få mennesker har slike alvorlige laktoseintoleranse at de må kutte ut alle melkeprodukter og være skeptisk til nondairy matvarer eller medisiner som inneholder laktose.

Hva du kan gjøre

Redusere meieriprodukter betyr ikke at du ikke kan få nok kalsium. Kalsium finnes i mange andre matvarer, for eksempel

Pass også på at du får nok vitamin D, som vanligvis leveres i befestede melk. Egg, lever og yoghurt inneholder også vitamin D, og ​​kroppen gjør vitamin D når du tilbringer tid i solen. Selv uten å begrense melkeprodukter, selv om mange voksne ikke får nok vitamin D. Snakk med legen din om å ta vitamin D og kalsiumtilskudd for å være sikker.

Hva du kan gjøre i mellomtiden

De fleste med laktoseintoleranse kan nyte noen melkeprodukter uten symptomer. Det kan være mulig å øke toleranse for meieriprodukter ved å gradvis introdusere dem i kostholdet ditt. Noen mennesker opplever at de kan tåle full fett meieriprodukter, som melk og ost, lettere enn meieriprodukter med ingen eller redusert fett.

Måter å endre kostholdet for å redusere symptomer på laktoseintoleranse inkluderer

Probiotika er levende organismer til stede i tarmen som bidrar til å opprettholde et sunt fordøyelsessystem. Probiotika er også tilgjengelig som aktiv eller “live” kulturer i noen yoghurt og som kosttilskudd i kapselform. De blir noen ganger brukt for gastrointestinale tilstander, slik som diaré og irritabel tarmsyndrom. De kan også hjelpe kroppen fordøye laktose. Probiotika er generelt ansett som trygt, og kan være verdt et forsøk hvis andre metoder ikke hjelper.

gå til legen din

Opprettholde god ernæring

Limit meieriprodukter