lichen nitidus

Lichen nitidus (LIE-kun ni-TIE-dus) er en sjelden hudsykdom som vanligvis vises som små, hud-farget, glinsende humper på overflaten av huden din. Lichen nitidus resultater fra unormal inflammatorisk aktivitet i hudceller, men årsaken til betennelsen er ukjent.

Selv lichen nitidus kan påvirke noen, det vanligvis utvikler seg hos barn og unge voksne. Lichen nitidus sjelden forårsaker ubehag og vanligvis klarner opp på egen hånd uten behandling.

Lichen nitidus øker ikke risikoen for hudkreft, og det er ikke en smittsom sykdom som kan spre seg til andre mennesker.

Lichen nitidus vises som klynger av små, glitrende nupper (papler). Kjennetegn på humper inkluderer følgende

Kontakt legen din hvis små støt eller et utslett-lignende tilstand vises på huden din uten noen åpenbar grunn, for eksempel en kjent allergisk reaksjon eller kontakt med giften eføy. Fordi en rekke forhold kan forårsake hudreaksjoner, er det best å få en rask og nøyaktig diagnose.

Når bør du oppsøke lege

Få umiddelbar behandling hvis huden din tilstand er ledsaget av andre symptomer, for eksempel

Sammen med andre sykdommer

Årsaken til lav nitidus er ukjent. De papler som vises er et resultat av betennelse styres av hvite blodceller som kalles T-lymfocytter. Normalt er disse cellene arbeide for å helbrede sykdom eller skade, for eksempel et kutt på fingeren. Leger og forskere vet ikke hva ber T-lymfocytter å bli aktivert i lichen nitidus.

Lichen nitidus synes å være mer sannsynlig å utvikle hos barn og unge voksne.

Fordi lichen nitidus er sjelden, er mest mulig informasjon om sykdommen kjent fra enkelttilfeller eller små studier. Koblinger mellom lichen nitidus og andre sykdommer ikke er godt forstått, men de kan omfatte

Lichen nitidus er en ufarlig tilstand som ikke resulterer i langsiktige hudproblemer eller medisinske komplikasjoner. Imidlertid kan utseendet på lichen nitidus føre en person til å være selvbevisst eller flau.

Hva du kan gjøre

Du vil sannsynligvis starte med å se ditt barns barnelege eller din fastlege hvis barnet ditt eller du opplever en hud tilstand. Du kan da bli henvist til en spesialist i hudsykdommer (hudlege).

Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar for avtalen.

For lichen nitidus, til noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer

Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål, som for eksempel

Din lege eller hudlege gjør en diagnose av lichen nitidus eller annen hud tilstand basert på den informasjonen du gir om symptomer og en grundig undersøkelse av huden unormalt.

Hva du kan forvente fra legen din

Legen kan bruke et forstørrelsesglass for å se på huden din. Eller han eller hun kan ta en liten prøve av vev (biopsi) og se på den under et mikroskop.

For de fleste varer lichen nitidus for et par måneder til et år. Tilstanden forsvinner vanligvis av seg selv uten behandling. Etter det klarner opp, er vanligvis normalt uten arrdannelse eller permanent endring i hudfarge utseendet på huden.

Hvis lichen nitidus forårsaker kløe, eller hvis du har spørsmål om ditt utseende eller barnet ditt utseende, kan legen forskrive en av følgende behandlinger

Retinoid er en syntetisk versjon av vitamin A som kan være en aktuell eller oral behandling. Den topiske behandlingen ikke forårsaker bivirkninger forbundet med kortikosteroider, men det kan irritere huden.

Fordi retinoid kan forårsake fødselsskader, bør det ikke brukes av kvinner som er gravide eller som kan bli gravide. Legen din kan gi deg råd om nødvendige forholdsregler.

gå til legen din